Suzanne Reindersma

Suzanne Reindersma is de oprichter en artistiek leider van Vida. In 2007 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en sindsdien is zij theatermaker en docent drama. Haar passie ligt in het omzetten van levensverhalen naar theater.

”Na mijn studie maatschappelijk werk en dienstverlening wilde ik graag wat doen met de verhalen die ik hoorde. Ik wist toen nog niet dat het een vak was. Na de Toneelschool heb ik mijn roeping gevonden: ‘vergeten’ verhalen uit de gemengde wijken van Utrecht halen, deze in theatertaal om zetten en terug geven aan diezelfde wijken. Op die manier kunnen zaken besproken worden die anders onder het tapijt blijven liggen: kindermishandeling, te veel eten of hoe het echt is om  tussen twee culturen te leven”, aldus Suzanne.

Inspiratie voor nieuwe voorstellingen komt voort uit haar fascinatie voor onderwerpen die dichtbij komen. Toen bijvoorbeeld een goede vriendin met Marokkaans-Nederlandse roots van huis wegliep, wilde ze weten hoe dat kwam. De voorstelling ‘NL: Naima en Latifa’ was geboren. Na psychosomatische klachten ging Suzanne onderzoeken of er een wisselwerking is tussen lichaam en geest. Zo kwam de voorstelling : ‘Eet me’ tot stand. In 2012 werd Suzanne moeder en kwam er een voorstelling over het ouderschap. Zo heeft elke voorstelling een bijzondere basis. In 2018 breidt VIDA zich verder uit en doet een maatjesproject tussen vluchtelingjongeren en vmbo-jongeren, het TalentCollege. Daarnaast onderzoekt Suzanne theatermogelijkheden in Culemborg.