Sfifa, of hoe jij over je moeder denkt

…over ouders, kinderen, opvoeden, en het allemaal anders doen…

VIDA maakte in 2015 deze prachtige en heftige voorstelling over ouderschap. Hoe denken jongeren over hun ouderschap. Hoe denken jongeren over hun ouders? En hoe denken ouders over hun eigen rol? Interviews met 20 mensen leverden verhalen over zwangerschap, vaders die teveel alcohol drinken, moeders die een miskraam hebben gehad, jongeren die het heel anders zouden doen dan hun ouders, tienermoeders en opvoeden. De voorstelling zocht naar wat mensen verbindt – en wat nu juist per cultuur en leeftijdsgroep anders is. Wat kunnen we van elkaar leren?

Sfifa is de Marokkaanse knoopkunst die je vaak op trouwjurken ziet. De naam staat symbool voor alle verhalen die moeders aan hun dochters vertellen over de opvoeding, het huwelijk en het leven.

Bijzonder: de cast bestond uit zowel jongeren als ouders, van allerlei afkomsten. Irakees-Nederlands, Surinaams-Nederlands, Albanees, Afghaans, Marokkaans-Nederlands en Turks-Nederlands.

De voorstelling ging op 25 maart 2015 in première in de Stadsschouwburg Utrecht en eind maart 2015 in het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland. Daarna volgde een tournee door Utrecht. ‘Sfifa, of hoe jij over je moeder denkt’, was een samenwerking met het Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland, stichting JoU en VIDA.