Casa

… over leven tussen verschillende culturen, familie, liefde en toekomst….

Hoe is het om te leven tussen twee culturen? Hoe zou je leven nu zijn als je niet in Nederland, maar in Marokko geboren was? VIDA reisde in 2011 samen met Nadine Chatoui naar Marokko om de ambities, kracht, toekomstdromen, pijn en verlangens van Marokkaanse jongeren te vangen. Terug in Nederland mixten ze deze levensverhalen met die van Nederlands-Marokkaanse jongeren uit Utrecht en zo ontstond de voorstelling ‘Casa’; een synergie van dans, video en theater.

In ‘Casa’ zien we twee jong volwassenen, letterlijk gevangen tussen de blik van Marokko en de aandacht van Nederland. Eén bloedband, twee wereldbeelden. Soumia en Bilal hebben elkaar jaren niet gezien. Broer en zus, maar opgegroeid aan de andere kant van de Middellandse Zee. Na jaren is er weer een ontmoeting in Nederland. Het westerse land waar alles mogelijk is. Kunnen de twee weer tot elkaar komen? Of is er door de verstreken tijd teveel afstand ontstaan?

Achtergrond projecten in Marokko: In Casablanca werkte VIDA met professionele acteurs – Driss, Fatima, Zahra, Karima en Zakaria. Improvisaties op de vloer, samen scènes maken en veel praten over dromen, werk, familie, toekomst en hun idealen. Hieruit kwamen prachtige, maar ook schrijnende verhalen:In de gevangenis zitten omdat je je vrouw wilde beschermen tegen haar baas. Als hoogopgeleide 30-er nog thuiswonen omdat je geen werk hebt en dan niet kunt trouwen. Als rijke vrouw een jongere, arme man trouwen om controle te houden… Tien dagen samenwerken werd afgesloten met een kleine voorstelling in het theater Sidi Belyout in Casablanca. Daarnaast gaf VIDA workshops aan 20 jongeren uit achterstandswijken die in Ifrane op zomerkamp waren. VIDA maakte met hen persoonlijke scènes over werk en familie, verschillen tussen Europa en Marokko. Illegaal oversteken naar Europa bleek een levendige droom bij velen. De intens betrokken directeur van het ‘Centre Culturel Sidi Moumen’ Boubker Mazoz probeerde de jongeren op andere gedachten te brengen: “Je kunt beter naar de rijkdom naast je voeten kijken dan je blik op de horizon houden en in de verte zoeken naar geluk.